prawdopodobnie przez regulator napięcia. albo jakieś zaśniedziały ci styki. Po uruchomieniu silnika jak sprawdzisz na klamrach idących do podpiętego akumulatora powinno być ok 13,5-13,8 V
jest do tego miernik można kupić w wielu sklepach koszt 70zł już taki lepszy można tez zmierzyć prostownikiem jak podepniesz do klem to ci na wskaźniku pokaże ile masz no chyba że masz prostownik bez wskaźnika
suzuki katana w tuningu zapraszam na mój post Katanka Vortexa Lubisz to suko? Pamietaj!!! nie moc silnika a technika zrobi z ciebie zawodnika
vortex napisał/a:
jest do tego miernik można kupić w wielu sklepach koszt 70zł już taki lepszy
No ale skoro on nie ma pojęcia (z tego co widać) o elektryce i elektronice to taki lepszy raczej mu nie potrzebny Kup sobie taki najtańszy to do amatorskiego sprawdzenia od czasu do czasu akumulatora wystarczy w zupełności dla laika
pierwsze słyszę aby prostownikiem sprawdzić czy skuter ładuje. z tego co się orientuję to prostowniki pokazują amperaż jakim ładują!! A tu trzeba sprawdzić czy skuter ładuje. Podpinasz Woltomierz(miernik) pod klepmy uruchomionego skutera i sprawdzasz czy jest ok 13-14 volt. Jak jest to znaczy ze ładuje... proste.
wander istnieje taka możliwość jak masz dobry prostownik to jest przełącznik na amper i ładowanie osobiście dałem 165zł za prostownik i posiada taką funkcję
suzuki katana w tuningu zapraszam na mój post Katanka Vortexa Lubisz to suko? Pamietaj!!! nie moc silnika a technika zrobi z ciebie zawodnika
no to cały czas próbuje ci to uświadomić chodzi mi właśnie o woltomierz napisałem ładowanie- chodziło mi o woltomierz
Coniektorzy jak widać mylą dwa bardzo różne od siebie pojęcia amper (A) i volt (V)... W amperach mierzymy natężenie prądu ( np. podczas ładowania akumulatora prostownikiem) a Voltach napięcie (prawidłowe napięcie dla akumulatora to 12-14V). Pamiętaj jeszcze jak będziesz sprawdzać napięcie miernikiem żeby ustawić na pomiar prądu stałego, bo jak będziesz mierzył na przemienny to mogą wyjść dziwne rzeczy
Krystian