Problemy lalika...
|
pabloz90 |
Dodany dnia 29-09-2008 18:51
|
Początkujący
Data rejestracji: 06.09.08
Status upomnienia:
|
Witam wszystkich, jako iż to jest mój pierwszy post na tym forum. Od razu przejdę do setna sprawy.
Niedawno zakupiłem Suzuki Katanę AY50 W LC, rocznik 1998. Skuter zarejestrowany trochę już przejechał jednak mam trochę pytań (nawet powiedziałbym sporo). Większość pewni głupia, ale no cóż. Niestety nie znam odpowiedzi i proszę o pomoc. Od dłuższego czasu przeglądam to forum i nie tylko (google nie jest mi obce). Dobrze to przejdę do problemów.
1. Gdy Katana stoi w garażu (powiedzmy na noc), to rankiem jak idę po nią na przednim kole i obok niego na ziemi jest tak jakby olej. Po prostu jakiś wyciek. Patrzyłem i wygląda tak jakby pochodził z miejsca pod plastikami (chodzi o te gdzie są światła). Nie wiem co to, ale raczej nie powinno takie coś mieć to miejsca.
2. Gdy jadę dłuższą chwilę, tak ok. 20 km, to gdy daje gazu czuć i słychać taki jakby stukot. Dochodzi to tak +/- z mostku/tunelu który jest miedzy stopami. Czyżby coś się działo z tłokiem?
3. Czy da się zmniejszyć spalanie? Sprawa wygląda tak, zatankowałem paliwa dokładnie 4,3 l, V-Power (jeśli to ma jakiś wpływ). Dziś przejechałem ok 40 km i spalił już (wg. wskaźnika paliwa) "2 kropelki" paliwa. Tzn się chodzi mi o ten przedział. Czyli ok 1/3 baku. 1/3 baku to ok 2.6 l na 40 km to naprawdę za dużo. Razem daje to ~6,5 l / 100 km. No przesada. Możliwe że to gaźnik jest rozregulowany?
4. Jak mam sprawdzić czy był przeprowadzany tuning? Nie znam się na tym, dopiero zaczynam przygodę z skuterem. Wiem jak go odblokować, czytałem już o tym sporo. Chciałbym trochę zwiększyć prędkość. Która z tych metod jest najmniej kosztowna? Rzecz jasna tak by nie wzrosło spalanie. Niekiedy jest ok, tzn się jeździ dobrze, ale dziś byłem w szoku jak wyprzedził mnie Keeway. Dosłownie szok.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam Paweł. |
|
|
|
kajoo20 |
Dodany dnia 29-09-2008 19:37
|
Coś wiem
Data rejestracji: 23.08.08
Status upomnienia:
|
Odp na 1 pytanie.
To chyba nie olej to może być płyn hamulcowy.
Odp na 4 pytanie.
Jaki masz komin jak seryjny to kup sobie jakis sportowy to zwiększy v-max o jakeś 15 km/h. Jak masz kase to możesz sobie kupić cylek sportowy, i wymienić przełożenia.
Odp na 2 pytanie
Może stopka stuka o rame niewiem niech inni sie wypowiedzą.
Cylinder: Polini Sport 70cc
Komin: Technigas
Lampa LEXUS
Korbowód wzmacniany
Reszta seria
v-max- 80 km/h |
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 29-09-2008 19:40
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Spróbuję zobaczyć skąd jest ten wyciek dokładnie.
Nie chce wydać dużo kasy. Nie jest to raczej seria. Jutro przepisze nazwę.
A pomoże ktoś odnośnie pkt. 3? |
|
|
|
Headhunterz |
Dodany dnia 29-09-2008 19:42
|
Znawca
Data rejestracji: 10.08.08
Status upomnienia:
|
Postaram ci przybliżyć twoje pytania.
1. Być może masz wyciek z chłodnicy lub z Hamulca, sprawdź czy chłodnica nie jest mokra, oraz sprawdź przedni hamulec i jego przewód.
2. To chyba normalne, tyko u mnie bzyczało.
3. Da się, oddaj do mechanika lub przeczytaj artykuł jak wyregulować gaźnik, sprawdź dysze w ni jaką masz, masz również artykuł o Gas Boxie mojego autorstwa, czyli jak zaoszczędzić 100zł za puszkę.
4. To zależy, sprawdź wariator napis na cylku, zmierz gardziel gaźnika, sprawdź sprzęgło i przełożenia.
Jak sprawdzić czy masz blokadę na przełożeniach czy jej nie masz, musisz poszukać na forum, na 100% jest, chyba, że masz napis na katanie Telefonica MoviStar (stare budy też są movistarki, u mnie w mieście jest jedna). To by było na tyle odemnie.
Cała suzuki Katana na części |
|
|
|
kajoo20 |
Dodany dnia 29-09-2008 19:43
|
Coś wiem
Data rejestracji: 23.08.08
Status upomnienia:
|
Odp 3
Zrób sobie gasboxa jest o tym art i spróbój wyregulować gaźnik.
Cylinder: Polini Sport 70cc
Komin: Technigas
Lampa LEXUS
Korbowód wzmacniany
Reszta seria
v-max- 80 km/h |
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 29-09-2008 21:14
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Płyn z chłodnicy to nie jest w 100%, ponieważ wlałem tam nowy płyn i jest koloru niebieskiego, a to co wycieka ma kolor złoty, tak jak olej, tylko bardziej rzadkie. Po prostu taka jakby woda.
Jeśli chodzi o napis MoviStar to takowego nie mam, jednak widziałem napis Polini. Zobaczę dokładnie co to jest. Spróbuje jeszcze ten gasbox zrobić.
|
|
|
|
Headhunterz |
Dodany dnia 29-09-2008 21:17
|
Znawca
Status upomnienia:
|
Czyli masz loche w przewodzie Hamulcowym, Polini to może być tylko naklejka, posprawdzaj części w silniku, może się dowiesz czegoś. Co do Tuningu to na początek zdjęcie blokad, jak to zrobić, poszukaj na forum w dziale Tuning Mechaniczny.
Pozdrawiam Headhunterz
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 29-09-2008 21:30
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Z tym przewodem hamulcowym, to dam rade sam to naprawić? Czy konieczna wizyta u mechanika? No i jak się do tego zabrać?
Kolejne pytanie, dotyczące tego problemu. Czym i gdzie uzupełnić poziom tego płynu?
Pozdrawiam |
|
|
|
Headhunterz |
Dodany dnia 29-09-2008 21:35
|
Znawca
Status upomnienia:
|
Poziom płynu przy rączce od hamulca (odkręcasz dekiel) i wlewasz płyn hamulcowy (może być od samochodu), a co do przewodu to już zależy od twoich umiejętności
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 29-09-2008 22:04
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Dobrze. Dzięki bardzo. Postaram się za to zabrać jak najszybciej. Przeczytałem artykuł o regulacji gaźnika.
Na razie dziękuje bardzo za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
Headhunterz |
Dodany dnia 29-09-2008 22:07
|
Znawca
Status upomnienia:
|
Spoko, powiem tak, złapałeś u mnie + naprawdę, garstka nowych użytkowników pisze poprawnie po polsku.
Pozdrawiam.
|
|
|
bartekkatana |
Dodany dnia 29-09-2008 23:39
|
Stały bywalec
Data rejestracji: 21.12.07
Status upomnienia:
|
Odp 3.W katanach wskażnik paliwa troche oszukuje ja na rezerwie robiłem 50kmnawet na lerzącej strzałce więc wlej do pełna i przejedz100km i wlej jeszcze raz pod korek i zobaczysz ile ci pali.
odp4Jak sie nie znasz to oddaj skuter do mechanika żeby zobaczył czy jest odblokowany czy zablkowany i kup przełożenie top racing i sportowy tlumik to ci v-max wzrośnie o jakies 25km/h
katana-sprzedana
polini sport
hebo np
malossi multivar
rms racing por
hebo hq
arreche 17,5
polini 20-61
malossi 15-40
v-max 120
aerox
malossi sport
yasuni c16
dellorto 17,5
malossi multivar
rms racing pro
dzwon malossi
V-max składanie |
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 01-10-2008 18:15
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Witam. Z powodu braku wolnego czasu nie zdążyłem się dobrać do skutera, jednak patrzyłem i na tłumiku widnieje napis: Handy ZX. Przeglądałem w sieci kilka stron i wychodzi na to (wygląd, napis itd) pasują do tego co ja mam, jako iż jest to niejaki Leo Vince Hand Made ZX, dokładnie opis znajduje się tutaj: http://www.leovin...g.php?c=34. Czy to coś dobrego? Przeglądałem trochę sieć i były dosyć dobre opinie. Ile skuter jeździ, niestety nie powiem ze względu na to iż nie działa ślimak prędkościomierza.
Wyciek naprawiłem.
Pozdrawiam, Paweł. |
|
|
|
Pietras |
Dodany dnia 01-10-2008 18:18
|
Mechanik
Data rejestracji: 04.06.08
Status upomnienia:
|
Wydech dobry ;] |
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 02-10-2008 18:01
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Witam,
Dobrze że choć wydech dobry, choć sam nie wiem. Dziś gdy wracałem do domu, Katana zaczęła bardzo głośno "chodzić". Zatrzymałem się było w miarę ok ale jak ruszyłem to znów to sami. Na dodatek gdzieś coś się tak jakby tłukło. Uderzanie blaszki? Nie wiem co się stało. Idę do garażu na chwile poprzeglądać co i jak. Czy to może być coś poważnego?
Spalanie wychodzi mi ok 4 litrów.
To na razie tyle. Jak wrócę to napisze trochę o moich "odkryciach".
Tymczasem pozdrawiam. |
|
|
|
OloK |
Dodany dnia 02-10-2008 18:03
|
Doradca
Data rejestracji: 02.06.07
Status upomnienia:
|
moze sie kolanko od cylka odkręciło
Suzuki Katana '97 GSX-R 50 Suzuki Ram Air Direct
~>Airsal Sport 50cc
~>Wydech Tecnigas Next- R
~>Wał Top Racing
~>Pasek Polini Race
~>Sprzęgło RMS z niebieskimi sprężynkam HEBO
~>Sprężyna centralna Polini +30%
Mój samuraj
http://bikepics.c...ok/97ay50/
http://www.polska...Y_50/11376
Jadą chłopaki na japońcach, nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca...
|
|
|
|
matik_3 |
Dodany dnia 02-10-2008 18:15
|
Coś wiem
Data rejestracji: 30.06.08
Status upomnienia:
|
wyreguluj gazior.
[img=http://www.stadiondlaszczecina.pl/reklama/button.gif]
[img=http://www.stadiondlaszczecina.pl/reklama/banner.gif] |
|
|
|
OloK |
Dodany dnia 02-10-2008 18:24
|
Doradca
Data rejestracji: 02.06.07
Status upomnienia:
|
ale co ma gaźnik do głośności?? no może tylko że ma za duże obroty i jest głośniejszy
Suzuki Katana '97 GSX-R 50 Suzuki Ram Air Direct
~>Airsal Sport 50cc
~>Wydech Tecnigas Next- R
~>Wał Top Racing
~>Pasek Polini Race
~>Sprzęgło RMS z niebieskimi sprężynkam HEBO
~>Sprężyna centralna Polini +30%
Mój samuraj
http://bikepics.c...ok/97ay50/
http://www.polska...Y_50/11376
Jadą chłopaki na japońcach, nikt ich nie dogoni, bo kręcą do końca...
|
|
|
|
baziu_19 |
Dodany dnia 02-10-2008 18:38
|
Znawca
Data rejestracji: 14.10.07
Status upomnienia:
|
U mnie też jest tak co jakiś czas, a kumpel w swoim Simku z 2002r. musi co miesiąc dokręcać kolanko przy cylindrze. |
|
|
|
pabloz90 |
Dodany dnia 02-10-2008 19:02
|
Początkujący
Status upomnienia:
|
Już naprawiłem... śruba która trzyma tłumik się trochę poluzowała. Dokręciłem i jest tak jak było. Tzn się chodzi o taki uchwyt (kształt V) który trzyma tłumik.
Mam pytanie odnośnie filtru powietrza. Wiem jak się go czyści (czytałem na forum) ale mam inne pytanie. Czy kupno nowego filtra jest bardzo kosztowne? No i jeszcze jedno czy w moim wypadku ma sens kupno stożka?
Pozdrawiam. Dzięki za pomoc. |
|
|