Witam. Mam dość poważny problem. Ostatnio bardzo mi sie sypie skuter. Zaczęło sie od tego że gdy jest rozgrzany nie ma mocy żeby nawet ruszyć. Ma taki charakter jak by się dusił. Doszedłem do wniosku że to wina słabego chłodzenia i że muszę sprawdzić termostat. I tu pierwsze pytanie.
1. Gdzie znajdę? Domyślam się że gdzieś koło silnika (po prawej stronie z przodu)
Nie stety mieszkam w mieście i ciężko mi na bieżąco coś naprawiać. Wiec jeździłem dalej ale oszczędniej. Następnych z usterek to że się dławi. Nagły spadek mocy najczęściej na pełnej manetce. I znowu wracaj gdy zwolni do 20 km/h lub pobawię się manetką (góra dół). Do dnia dzisiejszego doszło do tego żę nie mogłem go odpalić, tzn odpalał ale tylko na 1 - 2s. Po kilkunastu kopniakach doszedłem do wniosku że to wina świecy. Wymieniłem na 100 (miałem 95) I odpalił za pierwszym razem i to ze startera, gdzie akumulator był na wyczerpaniu. Z odpaleniem nie było problemów ale nie stety nadal miał, ale już delikatne dławienie. Przejechałem z 2km i chce skręcać hamuje puszczam manetkę, gwałtownie a on znowu gaśnie.
Doszedłem do wniosku że to gaźnika i zalewa świece. I tu kilka kolejnych pytań.
2. Po wyczyszczeniu, wygotowaniu itp jak dobrze go wyregulować aby miał dobre mieszanie i żeby sie nie zalewał i owszem nie stracił na mocy.
3. Kopniak nie do końca odbija co może być? Kolega mówi ze sprężyny wypadły. Przy ściąganiu tej miski skuter połączyć na bok i wtedy rozkręcać i spuszczać olej?
Bardzo prosił bym o pomoc, ponieważ jeszcze w tym sezonie chce sprzedać
Jeśli coś potrzeba to pisać.. Mogę podesłać zdjęcia potrzebne lub nawet filmik nagrać
1. Termostat jest na głowicy.
2. Rozbierz cały gaźnik, wyczyść i od nowa wyreguluj. Tu masz o tym dobry artukuł:http://www.suzuki...icle_id=16 Wystarczy jak przeczytasz akapit zaczynający się od "Regulacja biegu jałowego..."
3. Tam nie ma żadnego oleju. Wykręcasz wszystkie śróbki, zdejmujesz pokrywę przekładni, i z obu stron wlewasz trochę oleju na ten mechanizm kopniaka. Ale tylko tam przy tej pokrywie, nie smaruj tej sprężyny i niczego innego, bo mogą być problemy !