Siamano!
Wszyscy mówią że katany chłodzone cieczą są lepsze od tych chłodzonych powietrzem. PANOWIE Dlaczego? Wersja LC ma lepsze osiągi? Piszcie w czym lc jest lepsza od ac lub na odwrót. :]
Pozdro!
LC jest mocniejsza i trudniej ja zagrzac... AC szybciej sie grzeje i co za tym idzie traci na mocy...
Edytowane przez tomek_kr dnia 05-11-2007 17:36
Katanka-->http://www.polska...R,50/44213 Kupie przełożenia POLINI/MALOSSI
Do skuterów chłodzonych cieczą są mocniejsze cylindry (przynajmniej w przypadku Katany) nom i tak jak koledzy wyżej się wypowiedzieli to trudniej jest je zajechać.
lc lepsza gdyż silnik chłodzony ciecza jest mocniejszy, mniej się grzeje i jego żywotność jest większa. Chłodzeni cieczą jes też wydajniejsze co za tym idzie lepsze do tuna
heh... miałem AC. Strasznie się grzała co za tym szło traciła na przyśpieszeniu. Jednak przy 50km/h i powyżej dawała czasami niezłe przyśpieszenie
Edytowane przez x1x1x1 dnia 05-11-2007 20:51
AC ma duzo tańsze cylki, i w wesji AC nie musisz się martwić o płyn chłodzący, ale i tak LC jest lepsza z wielu względów
Edytowane przez majer93 dnia 06-11-2007 12:39
Nie można jednoznacznie powiedziec która katana jest lepsza LC czy AC.Każda ma swioje mocne i słabe strony.A jeśli chodzi o to grzenie cylka w AC to nieprawda.I chce obalic mit że Katana o pojemności 50cm3 ma mnijszą moc niż katana o pojemności 50cm3 LC.Podam wam taki przykład w samochodach Porshe są silniki chłodzone powietrzem typu boxer wiec AC czy LC nie ma znaczenia.przyspieszenia też są porownywalne wiec odpowiedzcie sobie sami na to pytanie.
napewno wytrzymalsze i mocniejsze są LC. Jeśli nadal się nie zgadzasz to wytłumacz mi dlaczego praktycznie wszystkie samochody jeżdzące po drogach są chłodzone cieczą i dlaczego wszystkie pojazdy wyścigowe są chłodzone cieczą......
po pirwsze nie wszystkie pojazdy wyścigowe są chłodzone cieczą bo np.Porshe carrra ma silnik chłodzony powierzem.Jak bym miał ci podawac motocykle wyścigowe chłodzone powietrzem to byś się zmarszczył bo jest ich troche.A jeśli chodzi o samochody że prawie wszystkie sa chłodzone cieczą ale to powiem ci tak w samochodach chłodzenie cieczą jest tak popularne ponieważ jest tańsze niż chłodzenia powietrzem bo tam wchodza różne rozwiązania i technologie które są bardzo drogie.piszesz takie bzdury że 50cm3 LC jest mocniejsza od 50AC gówno prawda chłodzeniem się tylko różnią i niczym wiecej.pogadaj z mechanikiem lepiej i się dowiedz a nie piszesz tylko swoje zdenie ja ci to mogę udowodnic poprzez wzroy z fizyczne i matematyczne .Mogę ci to przedstawic na modelu silnika i przesłac meilem ale ty i tak tego nie zakumasz pewnie.
Edytowane przez gordon1984 dnia 07-11-2007 11:18
Gordon napisal/a:
bo tam wchodza różne rozwiązania i technologie które są bardzo drogie
Zgadujesz czy wymysliles?
Ja prosze o wzory fizyczne i matematyczne ktore obiecujesz gordon. Wiesz wogole jaki wplyw ma temperatura pracy silnika na charakterystyke i zuzycie podzespolow? Z linka podanego przez Ciebie wynika tylko ze silnik Porshe chlodzony powietrzem zostal skonstruowany w 1963 roku - co to ma wspolnego ze skuterami i tematem? Dla Twojej wiadomosci -> Porshe chlodzi WSZYSTKIE silniki ciecza od 1998 roku (a zaczeli juz w 1975) i raczej nie maja zamiaru wracac do AC.
Sprobuj przejechac 200km skuterem AC i LC bez przystanku w lato a potem edytuj lub usun swoj post.
Tak się składa jackass że jak kupowałem swoją katane AC to pojechałem 300km od mojej mejscowości pociągiem a wracałem kataną.Wiec edytuje post.Zatrzymywałem się tylko raz.Było to lato.Wiesz jawiosną i latem(od czerwca do września) moją kataną AC robie nawet 10000km.I nie zakładajcie z góry że katany ac grzeją się.Moja się wcale nie grzeje i ma moc lepszą niż nie jedna katana LC.Zywotnośc cylindrów nie zależy od chłodzenia lecz od tego jak je urzytkujecie i od jakości cylindra.Natomiast moc nie zależy od chłodzenia bo jesli by było tak jak to wy tu piszecie to każdy kto ma katane ac by ją zacierał szybko bo jest złe chłodzenie a tak nie jest.
Edytowane przez gordon1984 dnia 07-11-2007 12:54
powiem wam tak jesteście tacy mocni w gębach ale tylko w gebach chcętnie bym się z wami spotkał i pokazał wam co moja katana AC potrafi.A moze się boicie że mam racje i okaże się że jest lepsza od waszych "najlepszych" katan lc pod względem v-max przyspieszenia itp.Ja mam katane z 1998roku i przebieg ma ponad 60000km a cylinder w niej wymieniałem tylko raz.
Zz linka wynika że BoniuBossowi kopara opadła bo twierdził że porsZe nie produkuje silników AC a produkuje do tej pory nawet ze zrozuminiem nie potraficie czytac ze wsi jesteście czy co?Tam jest napisane że porshe otrzymało 2 nowe silniki w 98roku ale nadal montowane są też silniki chłodzone powietrzem.
Czytajcie ze zrozumieniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!