Witam, mam taki problem z hamulcem przednim: po zmianie klockow wyglada na to, ze tłoczek nie jest cofniety do konca i klocki obcieraja o tarcze. Tarcza mocno sie grzeje. Czy moglby ktos dokladnie mi opisac jakie czynnosci powinienem wykonac krok po kroku? Czy musze odpowietrzac? Czy moge dopchnac ten tłoczek do pozycji poczatkowej na sile?
prawdopodobnie masz zapieczone tłoczki i nie odbijają ci dobrze. wyjmij klocki hamulcowe i popsiukaj wd40 tak aby one tłoczki wmiarę swobodnie chodziły. Ps. tłoczki same automatycznie ci nie odbijają spowrotem
Czyli jesli nie moge dopchnac tloczka do pozycji poczatkowej nawet na sile to jest on zapieczony? I jeszcze pytanie - czy do odpowietrzania służy ta śruba przy przewodzie? I do czego sluzy ten mały wylocik zasłonięty gumowym kapturkiem? Pzdr
Moze napisze na wszelki wypadek co by z tym problemow nie bylo. Jezeli macie mieka dzwignie to musicie odpowietrzyc. Robi sie to tak ze zdejmuje sie gume z tego zbiorniczka, dolewa na maksa plyn hamulcowy (dot4) i pompuje sie kilka razy dzwignie. Potem trzyma sie zamknieta dzwignie i odkreca sie srobe na dole (odpowietrznik) az wyleci powietrze. Po tem zakrecamy srobe i znowu pompujemy....Trzeba uwazac na poziom plynu w zbiorniczku...
Edytowane przez perkusista dnia 01-11-2007 11:28
ok. ale dolewamy płynu hamulcowego nie chłodniczego!!!! a jak zacznie lecieć z wyżej wymienionej śruby już płyn możemy uznać że hamulec jest odpowietrzony
Dzieki, kazda rada na wage zlota Jutro zakladam klocki i odpalam mojego Bzilionka Szkoda ze najlzejsze rolki jakie mam i jakie wogole moge kupic to 5g i chyba nijak nie zgraja sie z wydechem :/
Na zamowienie kupowalem, zaplacilem 12 euro za cos przy czym rolki RMS wygladaja na cud techniki A przez net razem z wysylka kosztuja 28 euro. Nie ma jak mieszkac za granica :/
Ok to wracamy do tematu - dzisiaj spuscilem plyn, rozkrecilem i przeczyscilem zacisk i po nalaniu nowego plynu za cholere nie moge go odpowietrzyc. Zwykla metoda pompuj - zacisnij klamke - odkrec odpowietrznik nie dziala - probowalem z 20 razy. Na innych forach wyczytalem ze to przez mocne zapowietrzenie ukladu. Wiec co robic? Klamka ciagle dziala lekko a jak odkrecam odpowietrznik to plynie tylko plyn. A, okazalo sie ze ten plyn jednak troche wyzera rece